Keuze platform: LMS of LRS?

Veelal worden leeractiviteiten binnen een e-learningomgeving in een Learning Management System (LMS) verpakt. De rapportagemogelijkheden van een LMS zijn echter beperkt.
De Experience Application Programming Interface (xAPI) is de nieuwe e-learning standaard die leerervaringen opslaat vanaf elk device en vanaf waar dan ook. xAPI zorgt ervoor dat allerlei leerplatforms en leersystemen ‘praten’ met elkaar doordat er eenzelfde ‘leerervaringen taal’  (persoon + werkwoord + object) gesproken wordt. Het gesprek kan worden aangevuld met een locatie, tijdstip, en het resultaat van de leerervaring. Tot slot slaat de xAPI de gewenste data van de leerervaring op in een Learning Record Store (LRS). Een LRS is een database die data kan opslaan en ophalen die is geproduceerd in het xAPI formaat.

Kan een LRS een LMS vervangen? Ja, in sommige gevallen al wel, maar ze zijn er nu meestal nog om als aanvulling te dienen op de huidige LMS-en. Een LRS kan juist een LMS versterken door het genereren, opslaan, sorteren en analyseren van formele én informele leeractiviteiten van de lerenden. De data kunnen afhankelijk van de leerdoelen ingesteld worden. Op deze manier wordt bijvoorbeeld het leerproces van een lerende tijdens een game in kaart gebracht waardoor een trainer de juiste ondersteuning en feedback kan aanbieden.

Comments are closed.